Το μωρο μου γίνεται ενός έτους αυτόν τον μήνα και δεν μιλάει, είναι φυσιολογικό?

 

Όχι απαραίτητα. Τα βρέφη και τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται μόνα τους, καθένα έχει την δική του ιδιοσυγκρασία, όπως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι.

Η ανάπτυξη της ομιλίας στα βρέφη ξεκινά αμέσως μετά τη γέννησή τους. Πολλές φορές συστήνω στους νέους γονείς να μιλούν, να τραγουδούν, να εξηγούν τα πάντα στα μωρά τους. Αυτές οι ήρεμές γνώριμές φωνές που ακούν, τους διδάσκουν τα βασικά στοιχεία της επικοινωνίας. Όπως παραδείγματός χάρη, όταν κλαίνε κάποιος ανταποκρίνεται και τα παίρνει αγκαλιά. Έπειτα, είναι εκείνη η μαγική πρώτη φορά που σε κοιτάζουν στα μάτια, ανταποκρίνονται και χαμογελούν, συνήθως σε ηλικία περίπου δύο μηνών. Οι γονείς ενισχύουν λεκτικές και μη λεκτικές δεξιότητες του μωρού, ακόμη και το νεογέννητο γυρίζει να κοιτάξει και ανταποκρίνεται στους γονείς του. Το κοινωνικό χαμόγελο, δηλαδή η αλληλεπίδραση με τρίτα πρόσωπα εμφανίζεται σε ηλικία 2-3 μηνών.

Μεταξύ 4-7 μηνών, τα μωρά αρχίζουν να κάνουν επαναλαμβανόμενους ήχους όπως «μπα» ή «ντα». Αυτή η συνεχής βαβούρα τους επιτρέπει να πειραματίζονται με διαφορετικούς όγκους και τόνους. Τους βοηθά επίσης να τελειοποιήσουν το μήνυμα που θέλουν να μεταδώσουν στους άλλους.

Περίπου στους 6 ή 7 μήνες, τα μωρά αρχίζουν να μιμούνται απλές λέξεις όπως «μαμά», «μπαμπά», «σκυλάκι» και «πάω». Σε αυτή την φάση η περαιτέρω ανάπτυξη της ομιλίας μπορεί να ενισχυθεί με την ανάγνωση βιβλίων, με την συζήτηση με τους γονείς και τα αδέλφια, με τα τραγουδάκια και με την επανάληψη και η προσθήκη ήχων και λέξεων μέσω αλληλεπίδρασης πρόσωπο με πρόσωπο. Προσοχή στα μωρά μιλάμε καθαρά χωρίς υποκοριστικά ή ‘κόβοντας’ λέξεις, παραδείγματός χάρη δεν λέμε πάμε ατα, αλλά πάμε βόλτα στο πάρκο.

Σε ηλικία περίπου 8-12 μηνών , τα μωρά αρχίζουν να αποδίδουν νόημα στις λέξεις και φράσεις, ανάλογα με το τι βλέπουν και ακούν καθημερινά. Μπορεί να αρχίσουν να συνδέουν λέξεις με πράξεις όταν ακούν απλές προτάσεις όπως «ας κάνουμε ένα μπάνιο» ή «ας καθίσουμε στο κάθισμα του αυτοκινήτου». Σε αυτή την ηλικία τα μωρά είναι σαν σφουγγάρια. Απορροφούν κάθε χαμόγελο, συνοφρύωμα και έκφραση του προσώπου καθώς αρχίζουν να κατανοούν και να αλληλοεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους. Και αρχίζουν να εκφράζονται με ασυναρτησίες               ( φωνάζουν, μιμούνται ήχους και χειρονομίες, παίζουν με την φωνή τους) , βγάζουν δυνατές κραυγές, γέλια αλλά και μεμονωμένες λέξεις.

Την ώρα που φτάνουν τα πρώτα τους γενέθλια, τα μωρά φλυαρούν χρησιμοποιώντας διαφορετικούς ήχους. Μπορεί να πουν 1 ή 2 απλές λέξεις όπως «μαμά, «μπαμπά» ή «αντίο» με νόημα, να αναγνωρίσουν το όνομά τους και τους ανθρώπους που βλέπουν καθημερινά και να κατανοήσουν απλές προτάσεις όπως «Πού είναι ο μπαμπάς;»

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο εάν σε ηλικία 12 μηνών :

  • δεν ανταποκρίνεται στη φωνή σας ή στους δυνατούς θορύβους
  • σταματά να φλυαρεί, να φωνάζει απλές λέξεις ή να κάνει πράγματα που συνήθιζε να κάνει
  • δεν μπαμπαλίζει (φωνάζει μπα μπα, μπα, μα μα μα )
  • φαίνεται υπερβολικά ευαίσθητο σε συγκεκριμένους θορύβους όπως ένα μπλέντερ
  • δεν φαίνεται να του αρέσει να αγκαλιάζεται, να χαμογελά ή να αλληλοεπιδρά με άλλους

 

Αν και είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε διακύμανση στην ομιλία σε αυτήν την ηλικία, οι παιδίατροι μπορούν να βοηθήσουν να βεβαιώστε ότι το παιδί σας είναι σε καλό δρόμο κατά τη διάρκεια τακτικών επισκέψεων . Οι παιδίατροι έχουν πολλά εργαλεία για να αξιολογήσουν την πρόοδο του παιδιού σας και να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.