Εάν κάποιος ανοίξει ένα οποιοδήποτε παιδικό βιβλίο, είναι πιθανότερο να συναντήσει ως πρωταγωνιστή ένα ζώο παρά έναν άνθρωπο. Τα παιδιά παγκοσμίως φαίνεται να εντυπωσιάζονται από τα ζωάκια στα παραμύθια, από τις πολύ πεινασμένες κάμπιες ως τις γαλάζιες φάλαινές.

Έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι τα κατοικίδια ζωάκια επηρεάζουν θετικά την νοητική ανάπτυξη, την σωματική υγεία και τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

Η διαρκής επαφή με κατοικίδια ζώα αυξάνει την συναισθηματική νοημοσύνη (εν συναίσθηση) των παιδιών.

Επιπλέον ιδιαίτερα για τις οικογένειες και τα παιδιά με αυτισμό η φροντίδα των κατοικίδιων ζώων μειώνει το stress και δημιουργεί υποστηρικτικούς δεσμούς.

Πρόσφατη έρευνα της Αμερικάνικης παιδοψυχιατρικής εταιρείας απέδειξε ότι παιδιά 2-5 ετών που έχουν σκυλάκι είναι πιο δραστήρια , ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε οθόνες και κοιμούνται περισσότερο κατά μεσο όρο σε σχέση με παιδία της ίδιας ηλικίας χωρίς κατοικίδιο.

 

  • Συμβουλές για να επιλέξετε το κατάλληλο κατοικίδιο για την οικογένειά σας

    • Λαμβάνουμε υπόψιν ότι μικρά παιδιά (<10 ετών ) δεν έχουν την μυϊκή δύναμη να φροντίσουν μια μεγάλη γάτα ή έναν σκύλο μόνοι τους.

    • Οι γονείς οφείλουν να έχουν την επίβλεψη της φροντίδας του κατοικίδιου , ακόμη και εάν πιστευούν ότι το παιδί τους είναι αρκετά μεγάλο για να φροντίζει το ζωάκι του.

    • Υπενθυμίζουμε στα παιδιά ότι τα ζωάκια όπως και οι άνθρωποί χρειάζονται φαγητό, νερό και σωματική άσκηση.

    • Εάν παίρνετε ένα κατοικίδιο ως σύντροφο για το παιδί σας, είναι καλή ιδέα να περιμένετε μέχρι το παιδί να ωριμάσει αρκετά για να μπορέσει να χειριστεί και να φροντίσει το ζώο—συνήθως γύρω στην ηλικία 5 ή 6 ετών. Τα μικρότερα παιδιά δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν ένα ζώο από ένα παιχνίδι, οπότε μπορεί να προκαλέσουν το ζωάκι, και αυτό να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά προς το παιδί.

    • Εάν το παιδί σας είναι αναπτυξιακά έτοιμο, συζητήστε πρώτα τις ανάγκες του ζώου και όλα όσα σχετίζονται με τη φροντίδα του. Υπάρχουν πολλά βιβλία για τη φροντίδα των κατοικίδιων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί σας να καταλάβει την ευθύνη.
    • Εάν ένα παιδί επανειλλειμένως παραμελεί το κατοικίδιο του, θα πρέπει να σκεφτούμε μήπως πρέπει να βρεθεί κάποια άλλη οικογένεια για το ζωάκι.
    • Επισκεφθείτε έναν φίλο ή κάποιο συγγενή που έχει κατοικίδιο και επιτρέψτε στο παιδί να δει από πρώτο χέρι τι περιλαμβάνει η φροντίδα ενός κατοικίδιου.

Πως διαλέγουμε σκυλάκι:

  • Αποδεδειγμένα σκυλιά ράτσας ritriever ή και τα λαγωνικά τείνουν να είναι ευγενικά με τα παιδιά.
  • Άλλες ράτσες, όπως τα boxer, οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα pitbull και τα doberman, τα σκυλιά μινιατούρες και τα γαλλικά κανίς, μπορεί να είναι πιο απρόβλεπτα.
  • Λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του ζώου όταν επιλέγετε ένα κατοικίδιο.

Τι γίνεται με τις αλλεργίες;

  • Το τρίχωμα ορισμένων ζώων μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά συμπτώματα σε ορισμένα παιδιά.
  • Εάν το παιδί σας έχει αλλεργίες (έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση ή άσθμα) ή η οικογένειά σας έχει ισχυρό ιστορικό αλλεργικών διαταραχών, το να φέρετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι μπορεί να μην είναι καλή ιδέα. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας ή τον κτηνίατρο για συμβουλές.

     

     

    Τι γίνεται με τις ασθένειές?

    Σχεδόν κάθε είδος κατοικίδιου είναι μια πιθανή πηγή λοιμώδους νοσήματος για το παιδί

  • Όλα τα ερπετά, για παράδειγμα, μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδώσουν το βακτήριο της σαλμονέλας, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια.
  • Ακολουθούμε τις οδηγίες του κτηνιάτρου για σωστή αποπαρασίτωση του ζώου .
  • Επιπλέον το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει για σωστό πλύσιμο των χεριών μετά το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο ζώο και πριν το φαγητό.

Μάθετε πόσο χρόνο έχει η οικογένειά σας για να φροντίσει ένα κατοικίδιο.

  • Ορισμένα κατοικίδια, όπως οι σκύλοι ή οι γάτες, απαιτούν καθημερινή προσοχή. Πρέπει να ταΐζονται, να περιποιούνται, να καθαρίζονται και στην συνέχεια να κάνουν άσκηση. Άλλα κατοικίδια όπως ψάρια, χελώνες, πουλιά, ινδικά χοιρίδια και χάμστερ, απαιτούν ελάχιστη φροντίδα – και μπορεί να αποτελούν μια καλή επιλογή για πολυάσχολες οικογένειες με λιγότερο χρόνο. Ένα χρυσόψαρο χρειάζεται να ταΐζεται μόνο κάθε δύο έως τρεις ημέρες και το νερό του να αλλάζει μόνο περιοδικά. Ένας σκύλος δεν μπορεί να παραμεληθεί ούτε για μια μέρα.

Προφυλάξεις για την πρόληψη των δαγκωμάτων των ζώων:

Αν και τα περισσότερα ζώα είναι φιλικά, μερικά μπορεί να είναι επικίνδυνα. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, τα παιδιά ηλικίας 5 – 9 ετών συχνότερα δαγκώνονται από ζώα- περίπου το 5% όλων των παιδιών αυτής της ηλικίας δαγκώνονται από ένα ζώο κάθε χρόνο.

Ως γονιός, έχετε την τελική ευθύνη για την ασφάλεια του παιδιού σας γύρω από οποιοδήποτε ζώο – συμπεριλαμβανομένων των δικών σας κατοικίδιων, των κατοικίδιων της γειτονιάς και των άγριων ζώων.

Εξηγήστε στα παιδιά σας:

  • Μην πειράζετε ή κακοποιείτε ένα ζώο.

Αντιμετωπίστε το κατοικίδιό σας με φροντίδα ώστε να απολαμβάνει την ανθρώπινη παρέα. Μην δένετε, για παράδειγμα, ένα σκυλί με κοντό σχοινί ή αλυσίδα, καθώς ο υπερβολικός περιορισμός μπορεί να τον κάνει ανήσυχο και επιθετικό. Δεν ενοχλούμε ένα ζωάκι τραβώντας την ουρά του ή παίρνοντας το παιχνίδι του ή το φαγητό του. Δεν ενοχλούμε το ζώο όταν κοιμάται ή τρώει.

Η σκόπιμη κακομεταχείριση ενός ζώου από κάποιό παιδί προκαλεί ανησυχία και θα πρέπει να συζητηθεί με τον παιδίατρο του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας συνεχίσει να πειράζει ζώα αφού του έχετε μιλήσει και του έχετε ξεκαθαρίσει ότι αυτό είναι αγενές και επικίνδυνο, το παιδί σας μπορεί να επωφεληθεί από τη συμβουλή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

  • Μην αφήνετε ποτέ ένα μικρό παιδί μόνο του με ένα ζώο.

    Πολλά δαγκώματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, επειδή το παιδί δεν αντιλαμβάνεται πότε το ζώο ενθουσιάζεται υπερβολικά. Είναι σπάνια τα περιστατικά στα οποία ένας σκύλος, για παράδειγμα, επιτίθεται όταν δεν προκαλείται. Μάθετε στο παιδί σας να μην βάζει το πρόσωπό του κοντά στο ζώο.

  • Μάθετε ποιοι γείτονες έχουν κατοικίδια.

    Ζητήστε από το παιδί σας να συναντήσει κατοικίδια με τα οποία είναι πιθανό να έρθει σε επαφή. Διδάξτε στο παιδί σας πώς να χαιρετάει έναν σκύλο: Το παιδί πρέπει να στέκεται ακίνητο ενώ ο σκύλος το μυρίζει στη συνέχεια θα μπορεί να απλώσει αργά το χέρι του για να χαϊδέψει το ζώο.

  • Ποτέ μην χαϊδεύετε έναν άγνωστο σκύλο ή γάτα.

    Προειδοποιήστε το παιδί σας να μείνει μακριά από αυλές στις οποίες τα σκυλιά φαίνονται εχθρικά.

    Διδάξτε στα μεγαλύτερα παιδιά τα σημάδια ενός μη ασφαλούς σκύλου: άκαμπτο σώμα, άκαμπτη ουρά , υστερικό γάβγισμα, σκυμμένη στάση, έντονο βλέμμα. Επίσης, να είστε προσεκτικοί όταν αγγίζετε κουτάβια ή γατάκια παρουσία της μητέρας τους.

  • Μείνετε ακίνητοι αν σας πλησιάσει ή σας κυνηγήσει ένα παράξενο ζώο.

    Πείτε στο παιδί σας να μην τρέχει, να μην κάνει ποδήλατο, να μην κλωτσάει ή να μην κάνει απειλητικές χειρονομίες. Αποφύγετε την άμεση επαφή με τα μάτια, απομακρυνθείτε αργά και αποφύγετε τις ξαφνικές κινήσεις ενώ παρακολουθείτε τι κάνει το ζώο. Εάν το παιδί σας οδηγεί το ποδήλατό του και το κυνηγάει ένας σκύλος, δεν πρέπει να προσπαθήσει να φυγεί γρήγορα μακριά του. Αντίθετα, θα πρέπει να σταματήσει το ποδήλατο και να κατέβει από αυτό, ώστε το ποδήλατο να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτόν και τον σκύλο. Σε λίγο, το ζώο μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για έναν μη κινούμενο «στόχο».

  • Διδάξτε στο παιδί σας να αποφεύγει όλα τα μη εξημερωμένα ζώα.

    Τα άγρια ζώα μπορούν να φέρουν πολύ σοβαρές ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Ευτυχώς, τα περισσότερα άγρια ζώα βγαίνουν μόνο τη νύχτα και τείνουν να αποφεύγουν τους ανθρώπους.

    Αποφύγετε την επαφή με τρωκτικά και άλλα άγρια ζώα (αγρια σκυλιά , αλεπούδες, χελώνες, αγριόχοιροί, αρκούδες) που μπορούν να μεταφέρουν πολλές ασθένειες από έως λύσσα. Ένα άγριο ζώο που βρίσκεται στην αυλή ή στη γειτονιά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχει μια μολυσματική ασθένεια όπως η λύσσα και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

  • Εάν το παιδί σας δαγκωθεί από κατοικίδιο ή άλλο ζώο:

Μην αγνοείτε την πληγή. Βεβαιωθείτε ότι τυχόν σκύλοι ή γάτες που έχετε είναι πλήρως ανοσοποιημένοι κατά της λύσσας για να προστατεύσετε τόσο το κατοικίδιο ζώο σας όσο και την οικογένειά σας. Τα δαγκώματα από άγρια ζωα θα πρέπει να εξετάζονται αμέσως από τον παιδίατρό σας και θα πρέπει να ακολουθούνται οι συστάσεις της δημόσιας υγείας σχετικά με τη θεραπεία για την πρόληψη της λύσσας. Συχνά η ψυχολογική βλάβη που σχετίζεται με ένα δάγκωμα ζώου είναι τουλάχιστον τόσο σοβαρή όσο και η ίδια η φυσική πληγή. Εάν ένας σκύλος απειλήσει ή ακόμη και δαγκωσεί ένα παιδί– το παιδί μπορεί να αναπτύξει φόβο για όλα τα σκυλιά και άλλα ζώα.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε κατοικίδια για παιδιά:

Αρχικά προτείνεται να κλείσετε ραντεβού με έναν κτηνίατρο που έχει εμπειρία στη φροντίδα του ζώου που θέλετε να υιοθετείστε .

Σκεφτείτε να φέρετε μια λίστα με τα ζώα που σας ενδιαφέρουν, ώστε να συζητήσετε το καθένα και να καθορίσετε ποιο θα ήταν το καλύτερο κατοικίδιο για την οικογένειά σας.

Μερικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν:

  1. Διάρκεια ζωής του κατοικίδιου. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη συναισθηματική προσκόλληση του παιδιού σας με το ζωάκι όταν επιλέγετε κατοικίδια για παιδιά. Ωστόσο, επιλέγοντας ένα κατοικίδιο με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι μόλις το παιδί σας φύγει για το πανεπιστήμιο ή τη δουλειά του , ίσως χρειαστεί να γίνετε ο μοναδικός πάροχος για το οικογενειακό σας κατοικίδιο.
  2. Ανάγκες χώρου. Διαθέτετε επαρκή χώρο (π.χ. χώρο διαβίωσης, χώρο αυλής κ.λπ.) για το κατοικίδιο ζώο που έχετε επιλέξει; Λάβετε υπόψιν το μέγεθος που θα φτάσει το κατοικίδιο σε ενήλικό ζωή.
  3. Απαιτήσεις και ανάγκες φροντίδας. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις απαιτήσεις φροντίδας για το κατοικίδιο που σκέφτεστε να υιοθετήστε. Μπορεί η οικογένειά σας να μοιραστεί την φροντίδα του κατοικίδιου; Είστε οικονομικά προετοιμασμένοι να φροντίσετε σωστά το κατοικίδιο;
  4. Κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Όλα τα κατοικίδια χρειάζονται κτηνιατρική φροντίδα. Θα χρειαστεί να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένας κτηνίατρος στην περιοχή σας, που μπορεί να σας βοηθήσει με το κατοικίδιο που έχετε επιλέξει. Εάν επιλέξετε ένα εξωτικό κατοικίδιο, θα πρέπει να βρείτε ένα κτηνίατρο με ανάλογη εμπειρία.
  5.  Το παιδί θέλει ένα κατοικίδιο που μπορεί να κάνει αγκαλιά ή να παίξει μαζί του ? Τα περισσότερα παιδιά θέλουν ένα ζωάκι με το οποίο θα μπορούν να παίξουν.
  6.  Είναι το πιθανό νέο σας κατοικίδιο νυχτόβιο ή ημερόβιο; Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το πού θέλετε να κατοικήσει το κατοικίδιο ζώο σας.
  7.  Λάβετε υπόψη την προσωπικότητα του παιδιού σας. Είναι το παιδί σας αρκετά ήρεμο για να χειριστεί ένα πιο εύθραυστο πλάσμα; Πρέπει να λάβετε υπόψη τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου και την ικανότητα του παιδιού σας να σεβαστεί αυτές τις ανάγκες.
  8.  Τι θα κάνετε αν το παιδί σας χάσει το ενδιαφέρον του για το κατοικίδιο; Δεν είναι ποτέ αποδεκτό να αφήνουμε ένα ζώο να υποφέρει επειδή ένα παιδί δεν μπορεί ή δεν θέλει να το φροντίσει πια. Θα είστε σε θέση να αναλάβετε όλη την ευθύνη για τη φροντίδα του κατοικίδιου ζώου (συμπεριλαμβανομένων των συναισθηματικών του αναγκών) ή θα μπορέστε να βρείτε το κατοικίδιο ένα νέο, στοργικό σπίτι;

Αφού φέρετε το κατοικίδιό σας στο σπίτι, θα θελήσετε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας αμέσως, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει το ζωάκι σας και στη συνέχεια να σας δώσει συστάσεις για το πώς να το φροντίσετε καλύτερα.