Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε το ευαίσθητο παιδικό δέρμα από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Είναι όμως δύσκολο να βάζω αντηλιακό τρέχοντας πίσω από τα παιδιά κάθε δύο ώρες. Βοηθάει να γνωρίζετε ότι το αντηλιακό είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαζί για να αποτρέψετε εγκαύματα όλες αυτές τις υπέροχες ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού.

Κάλυψη για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τα αντιηλιακά ρούχα, για παράδειγμα, είναι ένας άλλος τρόπος για να προστατευτείτε από τα ηλιακά εγκαύματα. Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, μπορεί να είναι πιο εύκολο να τα κρατήσετε καλυμμένα παρά να βασιστείτε στο να βάλετε τη σωστή ποσότητα αντηλιακού στο δέρμα τους—ειδικά όταν βρίσκονται έξω για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν πολλές επιλογές σήμερα για ελαφρύ αντηλιακό παράγοντα (SPF) ή παράγοντα υπεριώδους προστασίας (UPF) καπέλα, πουκάμισα, παντελόνια και μαγιό. Τα περισσότερα έχουν βαθμολογία UPF 50.

Όταν δεν έχετε πρόσβαση σε ρούχα προστασίας από τον ήλιο, ντύστε το παιδί σας με ρούχα φτιαγμένα με πυκνή ύφανση. Αυτά θα τα προστατεύσουν καλύτερα από τα ρούχα με πιο χαλαρή ύφανση, που δεν θα μπλοκάρει τόσες ακτίνες .Εάν δεν είστε σίγουροι πόσο πυκνή είναι η ύφανση ενός υφάσματος, κρατήστε το ψηλά για να δείτε πόσο φως περνά μέσα. Όσο λιγότερο φως, τόσο το καλύτερο.

Για καπέλα, επιλέξτε ένα με γείσο γύρω-γύρω για να θωρακίσετε το πρόσωπο, τα αυτιά και το πίσω μέρος του λαιμού. Και μόλις το παιδί σας γίνει περίπου 6 μηνών, τα γυαλιά ηλίου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών του από τον ήλιο. Αναζητήστε γυαλιά ηλίου κατάλληλού μεγέθους με τουλάχιστον 99% προστασία UV.

Ώρες αιχμής στον ήλιο και πότε πρέπει να αναζητήσετε σκιά

Ο δείκτης UV είναι υψηλότερος, μεταξύ 11 π.μ. και 6 μ.μ., τότε προσπαθήστε να βρείτε σκιά κάτω από ένα δέντρο, μια ομπρέλα ή ένα καρότσι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατάτε τα βρέφη κάτω των 6 μηνών μακριά από το άμεσο ηλιακό φως όσο μπορείτε.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον δείκτη UV στο smartphone σας για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πόση αντηλιακή προστασία χρειάζεστε. Απλώς ανοίξτε την εφαρμογή καιρού και σαρώστε τον αριθμό του δείκτη UV, εάν είναι 3 ή μεγαλύτερος εσείς και τα παιδιά σας χρειάζεστε πλήρη αντηλιακή προστασία.

Μην ξεχνάτε ότι το δέρμα μπορεί να καεί ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες, αφού έως και το 80% των ακτίνων UV του ήλιου μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα. Οι ακτίνες UV μπορούν επίσης να αναπηδήσουν από το νερό, την άμμο, το χιόνι και το σκυρόδεμα, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας προστατεύεται και όταν έχει συννεφιά.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αντηλιακό :

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές νέες πληροφορίες και ακόμη και κάποια διαμάχη γύρω από τα συστατικά του αντηλιακού. Υπήρξαν επίσης μεγάλες ανακλήσεις αντηλιακών από καταναλωτές λόγω ανησυχιών σχετικά με τη μόλυνση. Όλα αυτά οδήγησαν πολλούς γονείς να αναρωτηθούν ποιες είναι οι ασφαλέστερες επιλογές.

1.Χημικά αντηλιακά

Γενικά προτείνω στους γονείς να επιλέγουν αντηλιακά που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου. Πρόκειται για γνωστά μεταλλικά συστατικά που αναγνωρίζονται γενικά ως ασφαλή και αποτελεσματικά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Είναι ευρέως φάσματος, που σημαίνει ότι μπλοκάρουν τις ακτίνες UVA και UVB και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για παιδιά και μωρά. Το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα στην ετικέτα ως “ενεργά συστατικά”.

2.Αντηλιακό στικ, λοσιόν, κρέμα ή σπρέι;

Για μωρά και νήπια, τα αντηλιακά με roll on που περιέχουν τουλάχιστον 20% οξείδιο ψευδαργύρου είναι μια υπέροχη επιλογή. Το αντηλιακό σε μορφή roll on είναι εύκολο και χωρίς προβλήματα για τους γονείς να περάσουν το ρολό στο πρόσωπο και τα χέρια (και μην ξεχνάτε τα αυτιά και το λαιμό, καθώς αυτές οι περιοχές συχνά χάνονται!). Αυτός είναι ένας πιο τακτικός τρόπος για να απλώσετε το αντηλιακό και δεν υπάρχει υγρό ή λοσιόν που να τρέξει στα μάτια του μωρού και να προκαλέσει ερεθισμό.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μια κρέμα ή λοσιόν πάλι με 15-20% οξείδιού του ψευδαργύρου, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Υπάρχουν πολλά στην αγορά τώρα που εφαρμόζονται ευκολά. Προτείνω επίσης να επιλέξετε έναν τύπο χωρίς άρωμα και υποαλλεργικό, για να αποφύγετε πιθανούς ερεθισμούς του δέρματος.

Όσο για τις επαναλαμβανόμενες εφαρμογές, εδώ τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύπλοκα. Τα αντηλιακά σπρέι έχουν αυξηθεί, περιέχουν επίσης προωθητικές χημικές ουσίες, οι οποίες είναι ερεθιστικές και δεν πρέπει να εισπνέονται από μωρά και παιδιά. Έγινε μεγάλη ανάκληση διαφόρων αντηλιακών λόγω θεμάτων μόλυνσης το καλοκαίρι του 2021. Η πλειοψηφία τους ήταν σπρέι. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένας άλλος λόγος για να επιλέξετε μια κρέμα οξειδίου του ψευδαργύρου όταν έχετε αμφιβολίες.

Οποιοσδήποτε τύπος αντηλιακού είναι καλύτερο από κανένα

Για εκτεθειμένο δέρμα τις ηλιόλουστες μέρες, η χρήση οποιουδήποτε αντηλιακού είναι καλύτερη από κανένα. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μερικές από τις κοινές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα αντηλιακά (όπως oxybenzone, avobenzone, homosalate και πολλά άλλα) μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα και να βρεθούν στο αίμα και τα σωματικά υγρά μετά από μία ακόμη εφαρμογή.

Ωστόσο, όλα αυτά πρέπει να εξισορροπηθούν με τον κίνδυνο εγκαύματος από τον ήλιο, καθώς ακόμη και ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο ενός παιδιού για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος αργότερα.

Πόσο αντηλιακό να χρησιμοποιήσετε

Σκεφτείτε ότι χρειάζονται περιπού 300ml (ένα γεμάτο ποτήρι) αντηλιακού για να καλύψει πλήρως το σώμα ενός ενήλικα. Αυτό είναι περίπου δύο χιλιοστόγραμμα αντηλιακού ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος. Τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειάζονται μόνο περίπου το μισό αυτής της ποσότητας, αλλά μπορεί να είναι μια πρόκληση για αυτά να μείνουν αρκετά ακίνητα για να εφαρμόσετε μια καλή στρώση. Το αντηλιακό Stick μπορεί να είναι πιο εύκολο στη χρήση σε περιοχές όπως το πρόσωπο.

Πόσο συχνά χρειάζεται να βάζετε ξανά αντηλιακό;

Ανεξάρτητα από τον τύπο αντηλιακού που χρησιμοποιείτε, εφαρμόστε το ξανά κάθε δύο ώρες και μετά το κολύμπι. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό ακόμα κι αν η ετικέτα λέει “αδιάβροχο”, επειδή δεν υπάρχουν πραγματικά αδιάβροχες φόρμουλες αντηλιακών.

Περίπου το ένα τέταρτο της έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ζωής συμβαίνει κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά το καλοκαίρι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να χτίσετε συνήθειες ασφαλείς για τον ήλιο που δεν απομακρύνουν τη διασκέδαση του παιχνιδιού στην ύπαιθρό. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το δέρμα του παιδιού σας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.