Ορισμός σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO):

Παιδία από την γέννηση ως 5 ετών είναι:

Παχύσαρκά : Όταν έχουν δείκτη μάζας σώματος (BMI) > 3 σταθερές αποκλίσεις από τις μέσες τιμές των καμπύλων ανάπτυξης του WHO για την ηλικία του

Υπέρβαρά: Όταν έχουν δείκτη μάζας σώματος >2 σταθερές αποκλίσεις από τις μέσες τιμές των καμπύλων ανάπτυξής

Παιδιά 5-19 ετών είναι:

Παχύσαρκά :Όταν έχουν δείκτη μάζας σώματος (BMI) > 2σταθερές αποκλίσεις από τις μέσες τιμές των καμπύλων ανάπτυξης του WHO για την ηλικία του

Υπέρβαρά: ‘Όταν έχουν δείκτη μάζας σώματος (BMI) >1 σταθερή απόκλιση από τις μέσες τιμές των καμπύλων ανάπτυξης του WHO για την ηλικία του

Στην πραγματικότητα, ονομάζουμε την παχυσαρκία χρόνια ασθένεια, γιατί μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί ακόμη και να επηρεάσει την καθημερινότητα μας, τον τρόπο ζωής μας, την ψυχική μας διάθεση.

Η παιδική παχυσαρκία συχνά διαρκεί μέχρι την ενηλικίωση εάν δεν αντιμετωπιστεί . Μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 , η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση , η υπνική άπνοια και ορθοπεδικά προβλήματα (οστών και αρθρώσεων).

 • Τι προκαλεί την παιδική παχυσαρκία;

  Οι αιτίες της παχυσαρκίας δεν περιορίζονται μόνο σε ατομικούς ή οικογενειακούς παράγοντες, όπως τα γονίδια, η διατροφή και η σωματική άσκηση. Περιλαμβάνουν επίσης πολλαπλές, περίπλοκες καταστάσεις στο ευρύτερο περιβάλλον που μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

  Όπως:

  • Λανθασμένα πρότυπα διατροφής και οικονομικοί παράγοντες, που μπορεί να δυσκολέψουν ορισμένες οικογένειες να έχουν πρόσβαση ή να αντέξουν οικονομικά τις επιλογές υγιεινών τροφίμων.
  • Μη ασφαλή φυσικά περιβάλλοντα, τα οποία μπορούν να περιορίσουν τις ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα, άσκηση και παιχνίδι
  • Πηγές τοξικού στρες όπως ο ρατσισμός, το bulling στο σχολείο. Αυτό το stressμπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που ρυθμίζουν το βάρος, μεταξύ άλλων επιπτώσεων στην υγεία.

Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε έγκαιρα την παχυσαρκία?

Πρέπει να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον όπου όλα τα παιδιά και οι οικογένειες μπορούν να μεγαλώσουν με υγεία και ασφάλεια. Ωστόσο, μέχρι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πιο υγιεινά περιβάλλοντα, να έχετε κατά νου ότι η θεραπεία για το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία μπορεί να λειτουργήσει παρά το ανθυγιεινό περιβάλλον.

Η θεραπεία της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Απαιτεί μια συνεχή συνεργασία του παιδιού και της οικογένειας με τον παιδίατρο αλλά και μια ομάδα επαγγελματιών που περιλαμβάνει διαιτολόγους, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς και γυμναστές. Εφόσον υπάρχει τακτική επαφή με την ομάδα των ειδικών μπορεί να ενισχυθεί η ικανότητα του παιδιού σας να παραμένει υγιές και να αντιμετωπίσει το υπερβολικό βάρος. Εκτός από την συστηματική επαφή με ειδικούς και την αλλαγή του τρόπου ζωής, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή και σπανιότερα χειρουργική αντιμετώπιση σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πρέπει να έλθουμε αντιμέτωποι με το κοινωνικό στίγμα που προκαλεί η παχυσαρκία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το σώμα μας να λειτουργεί με υγιή τρόπο. Το να κατηγορείς κάποιον για παχυσαρκία είναι σαν να κατηγορείς κάποιον για άσθμα. Δεν αιτιολογείται λοιπόν να δημιουργούμε τύψεις ή να ενοχοποιούμε τα παιδία ή τους γονείς τους. Δεν είναι χρήσιμο, αντιθέτως είναι επιβλαβές και εμποδίζει την αποτελεσματική θεραπεία.

 

Επιλογές θεραπείας της παχυσαρκίας για παιδιά και εφήβους

Θεραπεία συμπεριφοράς και τρόπου ζωής

Η θεραπεία βάρους περιλαμβάνει πάντα θεραπεία συμπεριφοράς και αλλαγής του τρόπου ζωής . Ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για επιλογές θεραπείας συμπεριφοράς που υποστηρίζουν υγιεινές συνήθειες. Υπάρχει ένα πρότυπο ιατρείο παχυσαρκίας για παιδιά στον Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, υπό την αιγίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο :https://childhood-obesity.gr/paidia-goneis/goneis/symvoules/

Σε κάθε περίπτωση κάθε παιδί πρέπει να το αναλαμβάνει ομάδα ειδικών που αποτελείται από διαιτολόγο, γυμναστή, ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο και ιατρό. Δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια του παιδιού και των γονέων του. Βεβαίως χρειάζεται να οπλιστεί κανείς με υπομονή και επιμονή, για να υπάρχει κατάλληλο αποτέλεσμα.

Φάρμακα για απώλεια βάρους και χειρουργική επέμβαση

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους που συνταγογραφούνται υπό την επίβλεψη ειδικευμένου επαγγελματία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Για τους εφήβους που πλήττονται περισσότερο από την παχυσαρκία ή για εκείνους που αναπτύσσουν χρόνια προβλήματα υγείας, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας με εμπειρία στη συνταγογραφηση φαρμάκων και στην εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους σε παιδιά και εφήβους. Η φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική επέμβαση σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τη αλλαγή του τρόπου ζωής και την συστηματική παρακολούθηση.

Τι πρέπει να περιμένουμε όταν ξεκινάμε τη θεραπεία της παχυσαρκίας;

Πρώτον, μπορείτε να περιμένετε ότι οι ειδικοί και το προσωπικό θα συμπεριφέρονται στο παιδί και την οικογένειά σας με σεβασμό, όχι με στιγματισμό. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία και οι σχετικές παθήσεις υγείας δεν είναι απλά προβλήματα.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι χρόνιες ασθένειες, όπως το άσθμα ή ο διαβήτης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει γρήγορη «διόρθωση» ή «θεραπεία». Θεραπείες όπως προγράμματα τρόπου ζωής και φάρμακα θα λειτουργήσουν όσο κάνετε τη θεραπεία. Ωστόσο, η διακοπή της θεραπείας συχνά σημαίνει ανάκτηση βάρους. Μπορείτε να περιμένετε ότι η θεραπεία θα πάρει χρόνο και θα αποτελείται από πολλαπλές επισκέψεις με ειδικούς.

Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της θεραπείας της παχυσαρκίας;

Ο στόχος της θεραπείας για την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι η καλύτερη υγεία.

 • Καλύτερη σωματική υγεία, θα μπορούσε να σημαίνει χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης ή καλύτερη αντοχή στην σωματική άσκηση.
 • Βελτιωμένο βάρος, που θα μπορούσε να σημαίνει απώλεια βάρους, διατήρηση βάρους ή πιο αργή αύξηση βάρους. Συνήθως, οι γιατροί παρακολουθούν κάποια μορφή δείκτη μάζας σώματος (BMI) για παιδιά και εφήβους, αλλά η ερμηνεία του είναι εξατομικευμένη
 • Βελτιωμένη ποιότητα ζωής: καλύτερη αυτοεκτίμηση, ικανότητα σωματικής άσκησης, παρακολούθησης σχολείου και αλληλεπίδρασης με την οικογένεια και τους φίλους

Η θεραπεία της παχυσαρκίας προκαλεί διατροφικές διαταραχές ή άλλου είδους βλάβη;

Η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι ασφαλής. Τα παιδιά και οι έφηβοι που λαμβάνουν θεραπεία για την παχυσαρκία σε ένα δομημένο πρόγραμμα παρουσιάζουν σωστή διατροφή σε σχέση με εκείνους που δεν λαμβάνουν θεραπεία. Στην πραγματικότητα, η υψηλής ποιότητας θεραπεία της παχυσαρκίας είναι παρόμοια σε προσέγγιση και περιεχόμενο με τη θεραπεία διατροφικών διαταραχών . Και οι δύο δίνουν έμφαση στην ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή και στην υγιεινή σχέση με το φαγητό.