Πολλές φορές στο ιατρείο συζητούμε για την άσκηση των παιδιών, το παιχνίδι , τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τα hobby τους. Είναι απαραίτητη η κατάλληλη άσκηση ακόμη και στα βρέφη, για την σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη τους.

Ως φυσική δραστηριότητα λοιπόν εννοούμε κάθε μορφή σωματικής κίνησης που αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη πάνω από το επίπεδο της σωματικής ηρεμίας.

Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας είναι :

  • Διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς και του αναπνευστικού
  • Πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • Διατήρηση σωστού σωματικού βάρους
  • Απόκτηση δυνατών μυών και οστών και ευλυγισίας
  • Απόκτηση καλύτερης αίσθησης ισορροπίας
  • Ενίσχυση αυτοπεποίθησής
  • Ομαλότερη κοινωνικοποίηση και δημιουργία φιλικών σχέσεων
  • Χαλάρωση και διασκέδαση
  • Βελτίωση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης

Το είδος, η συχνότητα και η διάρκεια της άσκησης διαφοροποιείται σε κάθε παιδί. Εξαρτάται από την ηλικία, το σωματότυπο, τα ενδιαφέροντα. Συζητήστε με το παιδί την δέσμευσή αλλά και τα οφέλη κάθε δραστηριότητας. Έχει αποδειχθεί ότι είναι προτιμότερο να αφοσιωθεί σε μια δραστηριότητα που το εκφράζει καλύτερα, από το να προσπαθεί να προλάβει 6-7 δραστηριότητές ταυτόχρονα. Οι συχνές αλλαγές σε σύντομο διάστημα δεν έχουν θετικά αποτελέσματα. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι ότι  ποτέ δεν ξεχνάμε το ελεύθερο παιχνίδι, το παιδί πάντα πρέπει να έχει χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι.

Ιδιαίτερή προσοχή πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των παιδιών , στην υπέρμετρη και εξαντλητική προπόνηση. Στην μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών ο στόχος δεν είναι ο πρωταθλητισμός, αλλά η αρμονική ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα.

 

ΒΡΕΦΗ

Τα βρέφη ακόμη από την γέννηση τους θα πρέπει να ενθαρρύνονται σε δια δραστικό ασφαλές παιχνίδι με το δάπεδο ή το νερό. Οι γονείς μπορούν να κινητοποιήσουν τα βρέφη τοποθετώντας τα μπρούμυτα αρκετές φορές στην διάρκεια της ημέρας με παιχνίδια. Επίσης τα βρέφη πρέπει να ενθαρρύνονται να κουνούν χεριά , πόδια όπως και να παίζουν στο νερό πάντοτε με την επίβλεψη ενός ενήλικα.

Πολλές φορές στο ιατρείο συζητάμε συγκεκριμένες ασκήσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μωρού, ασκήσεις που αφορούν την ενδυνάμωση συγκεκριμένων ομάδων μυών , ή ασκήσεις που αφορούν την λεπτή κινητικότητα των χεριών και δακτύλων.

ΝΗΠΙΑ

Τώρα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας που μπορούν να περπατήσουν συστήνονται δραστηριότητες που προάγουν την φυσική άσκηση τουλάχιστον για 3 ώρες την ημέρα. Δραστηριότητες μέσα ή έξω από το σπίτι, ποικίλες και ευχάριστες, όπως ποδήλατο, χορός , παιχνίδι στην παιδική χαρά, τρέξιμο, κυνηγητό , ποδόσφαιρο, κολύμπι, περπάτημα , σκαρφάλωμα , άλματα ακόμη κι ασκήσεις γυμναστικής.

Προσοχή στα παιδιά αυτής της ηλικίας να μην μένουν α κινητοποιημένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε καθίσματα ή καρεκλάκια , με εξαίρεση τον ύπνο τους που οφείλει να είναι συνεχής και χωρίς ενοχλήσεις.

ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ  5-18  ΕΤΏΝ

Συστήνεται άσκηση τουλάχιστον για μια  ώρα την ημέρα για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής δραστηριότητας είναι σωστό να αποτελεί η αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο, το σκοινάκι, η ποδηλασία, το κολύμπι, το basket , το ποδόσφαιρο κ.α.

Οι δραστηριότητες υψηλής έντασης , όπως το έντονο τρέξιμο, το κολύμπι, οι  πολεμικές τέχνες , το ποδόσφαιρό συστήνεται να γίνονται περίπου 3 φορές την εβδομάδα.

Ακόμη σε καθημερινή βάση συστήνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών και των οστών. Αυτές είναι ασκήσεις που χρησιμοποιείται το βάρος του σώματός τους ή και άλλες μορφές αντιστάσεις, όπως οι κάμψεις, κοιλιακοί ή ραχιαίοι. Αυτές αναγκάζουν τους μύες να δουλεύουν περισσότερο από τις καθημερινές δραστηριότητες . Αυτές δεν είναι κατάλληλες για μικρά παιδιά.

 

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τους γονείς τους ως πρότυπα συμπεριφοράς. Επομένως η συστηματική φυσική δραστηριότητα των γονέων και η συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας στις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού έχει μεγάλη σημασία.

Πρακτικές οδηγίες

  • Επιλέξτε δραστηριότητα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του παιδιού
  • Προτιμάτε αποδράσεις στο φυσικό περιβάλλον από τους κλειστούς εσωτερικούς χώρους
  • Προσφέρεται στο παιδί τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας
  • Ενθαρρύνεται τα παιδιά να περπατούν και να χρησιμοποιούν τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα
  • Φροντίστε να μην υπάρχει τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο ή την κουζίνα
  • Περιορίστε τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά μπροστά από οθόνες

Ενδεικτικές ηλικίες έναρξης των συνηθέστερων αθλημάτων / δραστηριοτήτων

μετά τα 6 έτη: ποδόσφαιρο , Ping pong

μετά τα 8 έτη : basket, volleyball, handball, tennis, ενόργανη/ ρυθμική γυμναστική, ιππασία, ski, πατίνια, στίβος( τρέξιμο μικρών αποστάσεων)

μετά τα 10 έτη: snowboard, judo, ποδηλασία, στίβος ( άλματα, τρέξιμο μεσαίων , μεγάλων αποστάσεων)

μετά τα 12 έτη : kick boxing περιορισμένης επαφής, tae kwo do περιορισμένης επαφής , πάλη, ρίψεις

μετά τα 14 έτη: ορειβασία, καράτε , θαλάσσιο ski

μετά  τα 15 έτη : ασκήσεις με βάρη

 

Τέλος αλλά ιδίως σημαντικό , υπάρχουν παιδιά που δεν ενδιαφέρονται ή δεν τα καταφέρνουν στα αθλήματα. Απολύτως σεβαστό! Μην ξεχνάμε ακόμη και τότε τις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες όπως  το περπάτημα, το ελεύθερο παιχνίδι, την συμμετοχή στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού .